Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Дигиталната икономика – единственият шанс на България да бъде атрактивна за инвеститорите

Ниските данъчни ставки не са достатъчни, твърди Петър Иванов, изпълнителен директор на Американската търговска камара в България

гледано: 2955   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа

Инвестициите в дигиталната икономика могат да бъдат насочени към знания, умения и отдалечена комуникация. Ако искаме да сме конкурентоспособни в световен мащаб, трябва да заложим на това. Дигиталната икономика е единственият начин за малка държава  като България да стане атрактивна дестинация за инвеститори. Това мнение изрази в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Петър Иванов, изпълнителен директор на Американската търговска камара в България.

"В рамките на конференцията "България като нова ниършоринг дестинация" за първи път се събират толкова чуждестранни камари, които дават своите препоръки как да изглеждаме по-добре в очите на инвеститорите", каза още гостът.

Сред преимуществата на България той отличи географската позиция, както и факта, че сме в ЕС, а към тях добави грамотността и таланта на младите хора. Недостатъците според него се коренят в това, че няма държавна политика в областта на привличането на чуждестранни инвестиции. "Като предимство се изтъква ниската данъчна ставка, но това не е достатъчно", допълни той.

"В много държави Агенцията за инвестиции има съвсем различна роля - сама да определя политиката си, има бюджет, а у нас това не е така", каза Иванов.

Експертът посочи, че България има положителен имидж по отношение на хората, като това, по думите му, е всичко в дигиталната икономика. Иванов обаче подчерта, че ситуацията по-различна що се отнася до възприемането на страната ни в контекста на върховенството на закона и свободата на медиите.
Той e убеден, че инвеститорите търсят предвидимост, както и действаща и неселективна правораздавателна система, която да функционира ефективно и бързо. "Това гарантира защита на инвестициите", посочи той.

Според него е необходимо да има разделение на властите.

Целия разговор вижте във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Ралица Пейчева

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Bloomberg TV
Ще поемат ли цените на петрола над 60 долара за барел догодина?